OVER ONS

Hoe het ooit begon

Café De Swartesteegh dankt haar naam aan de herberg de Swarte Steegh, die in 1667 naast het huidige café stond. De herberg had vanwege de functie als Rechthuis een beeld van Vrouwe Justitia in de schouw van de schoutenkamer. Bij de hoeve annex herberg, tapperij en Rechthuis hield de postkoets van Amsterdam naar Arnhem halt. In de gelagkamer stond een borstbeeld van Bacchus, de god van de wijn, op de schouw. De schoutenkamer deed vanaf de zeventiende eeuw tot de Franse Tijd dienst als Rechthuis voor Hamersveld, Asschat, Snorrenhoef en Donkelaar. Daar zetelde de notaris en vond rechtspraak plaats voor kleine vergrijpen.

Al meer dan 40 jaar een begrip in Leusden

Het pand van De Swartesteegh zelf was van oorsprong een bakkerij. Al meer dan 40 jaar is Café De Swartesteegh nu een echte bruine kroeg. De echte Hamersvelders weten nog wel dat Ab en Truus van Maanen de Steegh destijds begonnen zijn. Nadat Ab en Truus als eigenaren gestopt waren, heeft de Steegh diverse andere uitbaters gekend, totdat Maartje samen met Dennis de stap waagden en De Swartesteegh gingen runnen. Met hun jarenlange horeca-ervaring en hart voor mensen kun je bij hun genieten van gastvrijheid en ongedwongen gezelligheid.

Puur café

Bij Café de Swartesteegh kun je heerlijk genieten van een drankje, hapje, bedrijfsborrel of feestje. Samen met je vrienden, je collega’s de dag afsluiten of het weekend goed inluiden! Lekker met je lief even een drankje doen, binnen of op het zonnige terras. De Swartesteegh laat je elke dag genieten van ongedwongen gezelligheid en gastvrijheid onder het genot van een drankje en een hapje. Wil je je borrel of feest bij De Swartesteegh geven? Bel dan ogenblikkelijk met Maartje 06-30983823. (Let op! Eigenlijk is alles (vrij)wel mogelijk)

Het befaamde terras ‘achter’

Bezoekers aan de Swartesteegh kunnen rustig hun kinderen meenemen. Achter het gebouw is door de uitbaters een terras / speeltuin van 150 m2 gebouwd. Daar kunnen de kinderen naar hartenlust spelen, terwijl de ouders op het terras gezellig een drankje en een hapje doen.

ELFSTENEN TOCHT

In 1667 wordt de Swarte Steegh al vermeld als herberg en in 1698 wordt gesproken over de ‘gerechtsbanck aan den Swarte Steegh’. In de Elfstenen tocht van VVV Leusden is Café de Swartesteegh onderdeel van de fietstocht langs alle elf de stenen.

LEUSDER SPUL

Getrokken van talrijke natuurzuivere kruiden volgens grootmoeders recept. Deze Kruidenbitter heeft een heilzame en opwekkende werking. Natuurlijk het lekkerst wanneer deze koud wordt geschonken. Alleen verkrijgbaar bij Café de Swartesteegh!