ELFSTENENTOCHT LEUSDEN

De doelstelling van de Historische Kring Leusden is het historisch besef betreffende de Gemeente Leusden te bevorderen. Er zijn al diverse markante historische gebouwen in de gemeente Leusden verdwenen en waarvan de exacte historie in de beleving van veel inwoners al grotendeels vervaagd is.

De Historische Kring wil enerzijds iets van die beleving terughalen en anderzijds de nieuwe inwoners en bezoekers van de gemeente Leusden attenderen op een aantal van deze markante historische gebouwen die in de gemeente Leusden hebben gestaan. Daarom is het idee ontstaan om zogenoemde “Attentiestenen” te leggen, die de mensen erop attent maken dat op /of dicht in de buurt een markant gebouw heeft gestaan, dat een prominente plaats innam in het dorp. Historisch gezien zijn dit dus belangrijke plaatsen.

Attentiesteen
De bruin/zwarte chique stenen met een afmeting van 50×50 cm. liggen verzonken in de bestrating en nodigen uit om even bij stil te staan. De stenen zijn voorzien van de naam van het pand, met de jaartallen, een mooie foto en enkele regels tekst met de belangrijkste historische informatie. Via een op de stenen vermelde website kan uitgebreidere informatie worden verkregen over de betreffende panden.

Totaal zijn er 11 stenen, verdeeld over de gemeente Leusden, gelegd (vier in Achterveld, vier in Leusden-Centrum en drie in Leusden-Zuid).

Te koop bij VVV Leusden voor € 1,50

Routebeschrijving
Startpunt:Hamersveldseweg 77
3833 GL Leusden
Leusden beter leren kennen

Door: Hetty Heijne

De Historische Kring Leusden heeft 11 ‘Attentiestenen’ gelegd op plaatsen waar diverse markante historische gebouwen in de gemeente Leusden zijn verdwenen. Deze stenen zijn samengebracht in een fietstocht van ongeveer 27 kilometer. Een leuk idee, dus halen we de routebeschrijving bij de VVV Leusden en stappen op de fiets.

We beginnen onze fietstocht in Leusden Zuid. De eerste steen die we vinden is die van de Marechaussee-kazerne uit 1919-1999 die lag aan de Arnhemseweg. Nu staat er een appartementencomplex. De foto op de steen van de kazerne heeft wel iets weg van het gebouw dat er nu staat. Aan de Treekerweg komen we bij de voormalige Molen van Bavoort uit 1536-1917. Alleen de straatnaam ‘Molenhoekje’ herinnert nog aan de molen. De Pastorie Dorpskerk uit 1828-1953 is de derde steen waar we langs gaan. We lezen dat in 1953 de statige pastorie plaats moest maken voor een nieuw woonhuis en een wijkcentrum. In Leusden centrum liggen vier attentiestenen langs de Hamersveldseweg. We fietsen naar de voormalige tabaksschuur – in de volksmond ’t Spul genoemd. Deze werd in 1978 afgebroken. Op naar de steen van De Rosbeijer – vier voormalige huisjes onder één dak, bestaande uit een koffiehuis, woning, herberg en kruidenierswinkel. Deze werden in 1872 door het kerkbestuur gekocht als parochiehuis. De bekende nieuwbouw die er nu staat heet De Rosbeijer.

Kloosterschool
Hierna gaan we op zoek naar de oude kloosterschool die in 1898 gebouwd is: het Sint Ansfridusgesticht. In 1981 is het karakteristieke klooster afgebroken. De drie statige beuken zijn de nog levende getuigen. Daarna fietsen we naar de Swarte Steegh. Na de sloop van boerderij de Swartesteegh verrees er een bankgebouw waarin nu Villa Blanca is gehuisvest. Het vlakbij gelegen café en snackbar blijkt nog steeds de naam De Swartesteegh te hebben.

In Achterveld liggen alle vier de attentiestenen aan de Hessenweg. De eerste steen gaat over de Coöperatieve Boerenleenbank en Handelsvereniging Achterveld en Omstreken, waarvan alleen het weeghuisje er nog staat. De volgende steen gaat over de oude school uit 1764 die in 2007 werd afgebroken waarna er twee woningen kwamen. Bij de derde steen komen we bij het voormalige in 1915 gebouwde hulppost- en telefoonkantoor. En de laatste steen ligt bij de ‘Coöperatieve Stoomzuivelfabriek Juliana’. Na de sluiting in 1954 kwam er nieuwbouw met als naam: Juliana Staete. Vanaf hier fietsen we weer naar huis. De fietstocht kent interessante (oude) wetenswaardigheden.

Klik hier voor uitgebreide informatie over de attentiestenen in de gemeente Leusden